Billigare kläder

1064688-clothes-section-in-store

Alla som rutinmässigt är ute och shoppar kläder vet vilka sanslösa priser man ibland kan stöta på. Mycket av detta har ju att göra med märken, ett plagg från ett känt märke kommer det ju att vara större efterfrågan på än ett liknande plagg från ett helt okänt märke.

Ett alternativ för att komma runt dessa höga priser kan ju således vara att helt enkelt inte köpa de stora, kända märkena. Men ibland kan man tycka att det inte finns några liknande plagg tillverkade av mindre kända märken.

Men det har faktiskt länge funnits andra sätt att hitta produkter från kända märken till lägre priser, något man kallar för fabriksbutiker.

Detta fenomen dök upp i olika delar av världen under stora delar av 1900-talet, det började mest troligt i USA och spreds senare till Europa. I slutet på 1990-talet såg man även fabriksbutiker öppnas i Japan. Det hela startade med att fabriker började sälja skadade eller överblivna produkter direkt till de anställda för ett betydligt lägre pris. Som tiden gick expanderade detta till att inte bara säljas till de anställda utan även till allmänheten. Personen bakom detta koncept sägs vara Harold Alfond, en amerikansk affärsman som grundade Dexter Shoe Company.

Fabriksbutiker säljer dock endast sina egna produkter, de höll oftast till precis utmed fabrikerna som tillverkade produkterna. Idag kan man även hitta vad som är känt som outlets som igen säljer till konsumenter utan en mellanhand, men de har produkter från många olika tillverkare.

Denna typ av försäljning har visat sig vara mycket populär, och det är ju ganska lätt att förstå när man vet att man får samma produkter, men till lägre pris.