Hållbara leksaker

Som konsumenter blir vi alltmer medvetna om vikten att minska vår påverkan på miljön. Ett led i detta är att införskaffa hållbara leksaker till barnen. Många leksaker tillverkas idag av plast och leksaksindustrin präglas ofta av en slit-och-slängmentalitet. Satsa istället på leksaker som håller hela barndomen och som barnet i sin tur kan skänka sina barn när denne vuxit upp.

Ett tips är att tillverka egna mjukisdjur. Det är förhållandevis lätt – det går utmärkt att sticka ”utsidan” och stoppa kan man göra med ekologiskt odlad bomull. Det finns en mängd olika mönster att testa.

Vilka leksaker är hållbara?

Det finns en typ av leksak som i princip är omöjlig att ta sönder och det är träleksaker. De kommer i alla möjliga utformningar, från dragleksaker i form av hundar och sniglar till mer eller mindre avancerade pussel. Det finns oftast något för alla åldersgrupper att hämta i den kategorin. De flesta av oss har säkert lekt med träklossar när vi var liten och ibland kan man tro att varje hushåll hade en bultbräda, för de som inte känner igen namnet är den en bräda på ben som vanligtvis har åtta stycken cylindrar av trä som man kan slå ned, vända på och slå ned från andra hållet. Vissa känner dem dock som en hammarbänk och inte bultbräda. En annan mycket populär leksak är ju förstås tåg och tågräls i trä, en sak som gör dessa så passade är att när väl tåget står på spåret är det ganska lätt för de flesta barn att köra runt dem på banan utan att de spårar ur.

Se till att ditt barn har roligt

5517070-pretty-little-baby-girl-playing-with-animal-toysDet är viktigt att ditt barn har roligt, lär sig och utvecklas av leken. Det är genom leken barnet utvecklas som person och lär sig lösa problem, både på egen hand och tillsammans med andra. Försök alltså gå ditt barns önskemål till mötes när du väljer leksaker men välj gärna också pedagogiska sådana som får barnet att tänka till. Pussel tycker de flesta är roligt och pussel kan dessutom rivas upp och läggas om och om igen. När de börjar få lite mer fingerfärdighet kan man även lära dem att bygga saker med byggklossar, det är otroligt roligt att se dem konstruera sina egna små underverk med dessa.