Kostymtips

1019587-suit

När det kommer till kostymen är det många som bara drar på sig allt utan att veta vad den korrekta passformen egentligen ska vara, eller hur de olika komponenterna av en kostym faktiskt är menade att fungera tillsammans. Efter denna artikel står de viktigaste delarna förhoppningsvis klart för alla.

Det första är förstås passformen, man känner ofta om den sitter för tight eller för löst, men den perfekta passformen brukar man säga är en som inte skapar några veck. För att kolla alla delar är det bra att ha med sig någon som kan säga hur det ser ut i ryggen.

Axelbredden är någon som man ofta märker är fel, när kostymen är för bred sitter sömmen utanför själva axel, en för smal får istället ett tydligt veck under sömmen istället. Detta är ett av de synligaste problemen och därför något man alltid bör lägga lite extra tid på att få rätt.

Går vi vidare till längden kan man ta hjälp av att hålla armarna rakt efter sidorna, kavajen bör då sluta ganska precis längst med knogarna. Kavajärmarna själva ska sluta precis ovanför handloven och skjortan ska synas med en till två centimeter för att inte dölja eventuella manschettknappar.

Kostymbyxorna ska kunna sitta uppe utan ett bälte och byxbenen bör sluta mitt på hälen på skorna, sockarna ska alltså inte vara synliga när man står upp. Ett passande bälte ska kunna sitta på det tredje hålet, ett för långt bälte riskerar att stå ut från kroppen och det ser aldrig bra ut.

Vill man var lite extra noga med matchningen ska man även se till att skorna och bältet går i samma färgton, bästa sättet att försäkra sig om det är att köpa båda från samma tillverkare.