Sy underkläder

Svårast av allt är nog att sy underkläder. De skall vara elastiska och sköna och det gäller att man har en symaskin som klarar av att sy bra i sådant material.

underkläderFörr i världen när våra underkläder var stora, syddes i bomull och doldes av en stor kjol var det ingen konst att få till sköna trosor, kalsonger eller långkalsonger. Idag är det betydligt svårare eftersom vi vill sy i mjuka och följsamma material. Trosan eller BH:n skall sitta skönt på kroppen, nästan inte kännas och helst inte synas heller. Det viktigaste när man syr underkläder och andra underställ är att man använder rätt tråd och att man har en symaskin som är bra.

Om man efter många försök bestämmer sig för att sy andra saker istället för underkläder och hellre köper in underställ, tröjor, långkalsonger och liknande finns sköna och prisvärda produkter på Wahlmans kläder. Det kan vara ett tips om man måste ge upp försöken.

Vilken symaskin skall man välja för elastisk sömnad?

När man väljer symaskin måste man fundera över vad man helst skall sy. Om man vill vara allround, men inte är så hemma på inställningar kan man välja en datoriserad maskin som hjälper till med inställningar efter den söm man vill få till. Det andra alternativet är att välja en mekanisk symaskin.

När det valet är gjort funderar man över om man behöver alla dessa sömmar eller bara vissa:

Raksöm är den vanligaste sömmen. Förstärkt raksöm är bra att ha då man skall sy i elastiska material liksom den förstärkta elastiksa sicksacken. Ytterligare sömmar som är bra för att sy underkläder och underställ är Fållsöm och Dubbel Overlock. Det blir sömmar som nästan inte känns alls med Overlocken och om man tror sig vilja sy många underkläder bör man satsa på en maskin som har den funktionen. Med Overlocken kan man dessutom sy väldigt vackra applikationer.

Om man ofta lagar byxor eller andra kläder är en Trestegs sicksack ett måste. Knapphål – det blir ofta mycket vackra knapphål med en symaskin som har denna funktion.

ICA-kuriren har gjort en mycket bra test av symaskiner med olika funktioner. Ni hittar deras test här. Testet är noggrant genomfört och kan vara till stor nytta vid val av symaskin.